Autosourcing_Optimalisatie-van-werkgedrag

Tools die niet helpen

Laatst kreeg ik te maken met “ProgrammExpress” volgens de eigen website van ProgrammExpress een Simpele PMO Rapportage…

 

Een Cloud-gebaseerde SaaS Oplossing. (in plaats van een auto, koop je een treinkaartje. SaaS staat voor “Software as a Service”). Persoonlijk heb ik helemaal niet het gevoel dat het wat voor probleem dan ook van me oplost. In feite gaf het me alleen maar een extra probleem.

 

ProgrammExpress trof me als een typisch voorbeeld van software die werk oplevert in plaats van werk verricht. Het is systeem moet er voor zorgen dat alles netjes verloopt en inzichtelijk wordt. Op zich een nobele doelstelling, alleen probeert deze software dit te bereiken door gebruikers in een keurslijf te dwingen. Op deze manier ontstaat frustratie, desinteresse en wordt de software die was bedoeld als richtinggevend hulpmiddel een blok aan het been. Het systeem werkt bovendien nogal traag, wat het de bijnaam “PonyExpress” oplevert.

 

Er is geen API aanwezig, dus voelde ik me eerst gedwongen om via de omslachtige, starre en trage userinterface te werken, totdat ik het zat was. Toen heb ik een script gemaakt waarmee je via de browser de meest tijdrovende bezigheden kunt automatiseren. Dat scheelt veel tijd, maar liever had ik helemaal geen tijd besteedt aan ProgrammExpress.

 

Er zijn talloze voorbeelden van software die op een soortgelijke manier aandacht en tijd vraagt van gebruikers, maar eigenlijk niet veel nuttigs terug levert. Weet je voorbeelden? Spuug hieronder je gal. Misschien lucht het op.

Timemanagement

Wie productief wil zijn, moet efficiënt met de beschikbare tijd omgaan. Dat ligt voor de hand. Blijven er twee vragen over: Wat is dat precies: efficiënt met de beschikbare tijd omgaan en hoe doe je dat dan? Gelukkig zijn er legio cursussen timemanagement en evenzovele boeken, websites en blogs over het onderwerp geschreven zodat je zelf niet al te hard over deze vragen hoeft na te denken. Voor zover ik heb kunnen ontrafelen komen alle cursussen timemanagement ongeveer op een paar onderwerpen neer:

 

  1. Laat je alleen op gezette tijden storen
  2. E-mail / App effectief
  3. Gebruik prioriteitenlijstjes
  4. Doe geen overbodige dingen

 

Mocht je overwegen een cursus timemanagement te volgen en werk je al volgens de bovenstaande 4 onderwerpen, vraag dan eerst wat je in de betreffende cursus nog meer leert. En als je tot de conclusie komt dat je timemanagement inmiddels piekfijn voor elkaar is en je nog steeds tijd tekort komt. Misschien kun je dan eens gaan kijken hoe je nog minder overbodige dingen kan gaan doen en hoe je nog meer dingen kunt uitbesteden aan de beste administratief medewerker die er is: Je computer.

 

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.