Autosourcing_Optimalisatie-van-werkzaamheden

Gewoon werken

Werken doen we allemaal, maar sommige dingen doe ik liever dan andere. Dingen opzoeken op internet of brainstormen met collega’s vind ik leuker dan het opstellen van een planning of het schrijven van een gespreksverslag. Toch is het soms ook wel eens lekker om gewoon “dom” werk te doen.

Daar waar het wel veel werk is, maar waar je toch bij moet nadenken wordt het vervelend. Dat zijn typisch van die taakjes die ik graag uit zou stellen. Of ik begin eraan en dank dan: dat moet toch handiger kunnen? Vervolgens ben ik weer drie uur aan het zoeken op internet naar manieren waarop het handiger kan.

 

Het ergste zijn de taken waarvan je niet weet hoe je ze moet aanpakken en die je bovendien niet erg leuk lijken om te doen. In een ideale wereld krijg je zulke taken niet. Laten we streven naar een ideale wereld en als je zo’n taak krijgt, meteen gaan kijken wat de oorzaak van de taak is en hoe je deze oorzaak met wortel en tak uit kan roeien, want werken is niet erg, maar het moet wel een beetje leuk blijven.

 

Trage systemen

Ken je Kladblok of Notepad nog? Het is dat programmaatje dat standaard wordt meegeleverd met Windows en je kunt er in typen. Heel soms gebruik ik het nog wel eens om iets tijdelijk in te parkeren. Het is één van de oudste Windows programma’s en de eerste versie dateert van 1983. Het mooie aan software van lang geleden is dat op moderne computers deze software supersnel werkt. Probeer maar eens kladblok/notepad te openen op je computer. Je klikt het aan en voor je twee keer met je ogen kunt knipperen staat het op je scherm. Oké, de functionaliteit is nogal beperkt, maar het is wel snel.

 

Moderne software is wat dat betreft veel trager en cloud-gebaseerde software spant wat dat betreft misschien wel de kroon. Niet alleen het opstarten, maar ook heel alledaagse handelingen kosten vaak irritant veel tijd. Natuurlijk is de oorzaak hiervan wel verklaarbaar. Cloudsoftware draait vaak op servers die door veel gebruikers tegelijk gebruikt worden en de databases zijn reusachtig. We zitten er echter maar mooi mee opgescheept: Alles werkt zoals het hoort, maar je moet er wel lang op wachten. Door slim gebruik te maken van de API die de meeste systemen bieden, kun je je eigen computer laten wachten, terwijl jij een bakkie doet, of zelfs na werktijd als jij al naar huis bent gegaan.

 

CategorieSoftware

Plaats een reactie

You must be logged in to post a comment.